FNRS wedstrijden

Op manege Morgenstond organiseren we, naast onze eigen evenementen en wedstrijden, ook FNRS dressuurwedstrijden en FNRS springwedstrijden. Deze wedstrijden maken onderdeel uit van de ruiteropleiding van de FNRS. 

FNRS Dressuur (F-proeven)

Deze ruiteropleiding laat de ruiter stapsgewijs kennismaken met de basisgangen van het paard. De ruiter rijdt hierbij individueel en in wedstrijdverband zogenaamde F-proeven. Mede door het rijden van deze proeven raakt de ruiter vertrouwd met de gang van zaken in de paardensport, waar hij desgewenst ook verder in door kan groeien.

De dressuuropleiding begint makkelijk met proeven zonder galop en eindigt met proeven op hoog niveau. In totaal zijn er 20 F-proeven, waarvan een aantal wordt ondersteund met een theorie-examen. Per afgelegde proef moet door de ruiter minimaal 210 punten worden behaald en maximaal 3 fout in het theorie-examen (dit is bij de F2, F4, F6, F8, F10 en F12). Bij het behalen van zowel de proef als, indien van toepassing, het  theorie-examen ontvangt men een promotiepuntstempel in het ruiterpaspoort. Als er voldoende promotiepunten zijn behaald (voor F1 t/m F8 zijn dit 2 promotiepunten per proef, voor F9 t/m F19 3 promotiepunten per proef), kan de ruiter doorstromen. Je mag maximaal 5 promotiepunten per proef halen, daarna moet je over naar het volgende niveau.

Alle even F-proeven geven recht op een diploma. Klik hier voor een overzicht.

FNRS dressuur

Iedere ruiter kan instromen tot en met het niveau van de F6-proeven. Het aanvangsniveau wordt bepaald door de instructeur of door de manegehouder.

Lees hier meer over de proevendag: Proeven rijden op Morgenstond

De proeven zijn te downloaden via de KNHS website: FNRS Proeven 

 

FNRS Springen (S-proeven)

Wil je echte parcoursen leren springen? 

Wanneer je je F6 diploma behaald hebt is je rijvaardigheid voldoende ontwikkeld om deel te nemen aan de officiële S-proeven van de FNRS. Deze variëren van 30 tot en met 90 centimeter. Er wordt onder andere gekeken naar jouw houding en zit en de manier waarop je rijdt. De S-proeven bestaan uit verschillende niveaus en hoogtes. Er wordt begonnen bij de S30. Het getal 30 geeft hierbij de hoogte van de hindernis aan. De klassen lopen steeds met 10 centimeter op, totdat de S90 is bereikt. S90 is de hoogst haalbare klasse bij de S images/DSC_0351 2.JPGproeven. De klassen op een rijtje: S30, S40, S50, S60, S70, S80, S90. 

Ruiters die niet deelnemen aan de FNRS dressuurproeven of nog geen F6 diploma in hun bezit hebben, kunnen niet instromen in de S-proeven van de FNRS. Deze ruiters kunnen deelnemen aan de Morgenstond proeven 20 t/m 50cm. De hoogte van de sprong is dan gelijk aan het rijniveau van de ruiter. Om de ruiters goed voor te kunnen bereiden op het springen van de S-proeven zullen de Morgenstond springproeven op dezelfde manier beoordeeld worden. Wil je meer weten over het rijden van springwedstrijden op Morgenstond klik dan hier.    

Geen afbeeldingen